2025. ápr 20.

Görög édességek.

írta: Németh Szilveszter
Görög édességek.

A görögök nem édességeikről híresek. Mondta egyszer fördős Zé, a faljuk fel Görögországot videóban. Ez részben igaz, mert bevallom ameddig ki nem utaztam Görögországba itthon magyarországon nem igazán hallottam a görög édességekről.

Ami az egyetemi menzás tapasztalatom az az, hogy nagyon sokszor van valamilyen szirupba áztatott piskótás valami. Narancsos és fahéjas jobbára. Ezt minden héten adják a menzán. A fahéjas nagyon jó, a narancsosat is érdemes kipróbálni. De amúgy ezek a szupermarketekben is és édességboltokban is beszerezhetőek! Szúrok be fotót ide róla.

Amiről már írtam, hogy Regensburgnak megvan a helyi saját étele a Bougatsa. Rétesszerű cucc. Eredetileg a görögök a vaníliásat ették. Szóval ez a lehíresebb és legeredetibb! Szóval kb úgy édességnek számít! 

Nagyon árulják a baklavát is. Én úgytudom hogy eredetileg török, de a Görögöknél is nagy divat. Édességboltokban simán találkozhatsz vele.

Loukoumades
Fánkszerű, mézzel és fahéjjal leöntött édesség, gyakran dióval megszórva.

Portokalopita
Narancsos phyllo tésztás sütemény, amelyet sziruppal öntenek le. Közben most tudtam meg nevét. Ez az a narancsos cucc amiről írtam a poszt elején. Nekem nem annyira nagy sztár.

Rizogalo
Tejberizs alapú, fahéjjal és citromhéjjal ízesített desszert. Ezt is adják a menzán

Halva
Szezámmagból készült, édes, szilárd édesség, amelyet gyakran dióval vagy csokoládéval ízesítenek. Ezt talán sokatok ismeri. Annyi a lényeg hogy Görögországban van belőle több változat is.

 

Karydopita
Diós, olívaolajjal készült sütemény, amelyet sziruppal öntenek le.Na ez az a tipikus cucc amit a menzán adnak.Mondhatni a kedvencem. 

Vasilopita
Újévi sütemény, amelyben egy érmét rejtenek el, és aki megtalálja, szerencsét hoz az évre.

Egy különlegességgel zárok. 

Ez a sütemény a Trigona Panoramatos, amely egy phyllo tésztából készült háromszög alakú édesség, belsejében vaníliás krémmel töltve. Az édesség eredetileg Thessaloniki külvárosából, Panorámából származik, és a tésztája a méhkasra hasonlít, mivel a phyllo tészta rétegei között légbuborékok képződnek, így a sütemény belseje légies és könnyű.

N.Sz

Szólj hozzá