Görög receptek. Amit a menzán kaptam az Arisztotelész Egyetemen.
Ebben a blogposztban megosztom veletek azoknak az ételeknek a receptjét amit kint Görögországban ettem a menzán és tetszett és lehet hogy a jövőben én magam is elkészítem majd. Hogy autentikussá tegyem, megpróbálok beszúrni hozzá az eredeti menzán készített fotóim receptjeit. Tényleg a mobilitásom legjobb része a menza volt ahová mindig szívesen mentem és bizony néhány étel megihletett. Mindig az volt a menetrend hogy elkészítettem a fotókat a menzán és elküldtem a családtagoknak barátoknak.
Ez volt a menü az utolsó héten.
Ha megnézitek észrevehettek pár érdekességet. A 3 kedvencemet vastag feketével jelölöm és lentebb jön is hozzá a recept.
1.Pastitsio
2. Gemista with minced meet
3. Briam
4. Gigantes
5. Tourlou
6. Okra caserole
7. Imam
8.Yuvarlakia
9. Pasta Napoliten.
Yuvarlakia – Görög citromos húsgombóc leves
Hozzávalók a húsgombócokhoz:
500 g darált marhahús vagy sertéshús (vagy vegyesen)
100 g rizs (pl. gömbölyű szemű)
1 kis fej vöröshagyma, finomra vágva
1 tojás
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem vagy kapor
Só, bors ízlés szerint
Kevés olívaolaj (opcionális)
A főzőléhez:
1,5 liter víz vagy alaplé
1 babérlevél (opcionális)
Só, bors
Az avgolemono (tojás-citrom mártás) hozzávalói:
2 tojás
1-2 citrom leve (ízlés szerint)
Kevés forró főzőlé a hőkiegyenlítéshez
Elkészítés:
A húsgombócokhoz a darált húst keverd össze a rizzsel, hagymával, tojással, zöldfűszerekkel, sóval és borssal. Nedves kézzel formálj belőle kis gombócokat.
Egy nagy lábasban forralj vizet vagy alaplevet. Tedd bele a babérlevelet, majd óvatosan tedd bele a húsgombócokat. Kis lángon főzd kb. 30–40 percig, amíg a rizs és a hús megpuhul.
Avgolemono mártás: Egy tálban verd fel a tojásokat, add hozzá a citromlevet, majd fokozatosan adagolj hozzá néhány merőkanál forró levest a lábasból, miközben folyamatosan kevered (ez a hőkiegyenlítés, hogy ne csapódjon ki a tojás).
A tojásos-citromos keveréket öntsd vissza a levesbe, de ne forrald tovább, csak melegítsd össze óvatosan. Ettől selymes, enyhén savanykás lesz a mártás.
Tálaláskor megszórhatod friss petrezselyemmel vagy kaporral.
Tipp: A yuvarlakiát gyakran nem is levesként, hanem főételként kínálják – tálalható friss kenyérrel vagy pita kenyérrel.
Görög Gigantes recept (sült óriásbab paradicsomos szószban)
Adag: kb. 4 főre
Elkészítési idő: kb. 2 óra (plusz beáztatás)
Hozzávalók:
500 g óriás fehérbab (pl. lima bab vagy butter bean)
1 közepes sárgarépa (aprítva)
1 közepes vöröshagyma (finomra vágva)
3-4 gerezd fokhagyma (zúzva)
1 doboz (400 g) hámozott paradicsom (vagy passzírozott paradicsom)
3 evőkanál olívaolaj (plusz extra a sütéshez)
1 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál cukor
1 csokor friss petrezselyem (aprítva)
1 teáskanál szárított oregánó
Só, bors ízlés szerint
Opcionális: zeller, kapor, chili, citromlé
Elkészítés:
Bab előkészítése:
A babot egy éjszakára áztasd be bő vízbe.
Másnap öntsd le, majd friss vízben főzd puhára (kb. 1-1,5 óra, de ne legyen szétfőzve).
Szósz elkészítése:
Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat.
Pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát, répát (és opcionálisan zellert).
Keverd bele a paradicsompürét, majd öntsd hozzá a hámozott paradicsomot is.
Ízesítsd cukorral, oregánóval, sóval, borssal és aprított petrezselyemmel.
Főzd kb. 15–20 percig, hogy a szósz besűrűsödjön.
Összeállítás és sütés:
A puhára főtt babot szűrd le, majd keverd össze a paradicsomos szósszal.
Öntsd az egészet egy hőálló sütőtálba.
Locsold meg olívaolajjal, majd süsd 180°C-on kb. 45 percig, amíg a teteje enyhén megpirul és a szósz besűrűsödik.
Tálalás:
Langyosan vagy szobahőmérsékleten fogyaszd.
Kiváló friss kenyérrel, fetasajttal és olívabogyóval.
Remek előételként, köretként vagy akár főételként is.
Ha nincs óriásbabod, fehér babbal (pl. cannellini) is elkészítheted, bár az állaga kissé más lesz. Ha szeretnéd, szívesen írok egy gyors, konzervbabbal készült változatot is!
Pastitsio – Görög rakott tészta recept (4 főre)
🧾 Hozzávalók:
Tészta réteghez:
250 g csőtészta (pl. penne vagy makaróni)
Só a főzővízhez
1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
Húsos raguhoz:
300 g darált marhahús (vagy keverve sertéssel)
1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
2 evőkanál paradicsompüré
200 ml passzírozott paradicsom (vagy aprított paradicsom konzerv)
1 teáskanál fahéj (opcionálisan egy kis szerecsendió vagy szegfűszeg)
Só, bors ízlés szerint
1 evőkanál olívaolaj
Besamel mártáshoz:
50 g vaj
50 g liszt
500 ml tej
1 tojás
Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
50 g reszelt parmezán vagy kefalotyri sajt (vagy más kemény sajt)
👩🍳 Elkészítés:
1. Tészta főzése:
Főzd meg a csőtésztát sós vízben „al dente”-re (ne főzd túl).
Szűrd le, majd keverd össze kevés vajjal vagy olívaolajjal, hogy ne ragadjon össze.
2. Húsos ragu:
Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd párold üvegesre a hagymát.
Add hozzá a fokhagymát, majd a darált húst, és pirítsd barnára.
Keverd hozzá a paradicsompürét, majd a passzírozott paradicsomot.
Fűszerezd fahéjjal, sóval, borssal. Főzd kb. 15 percig, míg besűrűsödik.
Tedd félre hűlni egy kicsit.
3. Besamel mártás:
Egy lábasban olvaszd meg a vajat, add hozzá a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítsd világos színűre.
Lassan add hozzá a tejet, csomómentesen keverd el.
Forrald fel, míg besűrűsödik. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.
Ha levetted a tűzről, keverd bele a tojást és a reszelt sajtot.
4. Összeállítás:
Egy kivajazott tepsibe (kb. 20x30 cm) rétegezd:
Alulra jöhet a tészta fele
Erre a húsos ragu
Majd a maradék tészta
A tetejére öntsd a besamel mártást, egyengesd el
Megszórhatod még egy kevés reszelt sajttal.
5. Sütés:
Előmelegített sütőben 180 °C-on süsd 35–40 percig, amíg szép aranybarna lesz a teteje.
6. Tálalás:
Hagyjuk 10–15 percig állni, mielőtt felszeleteljük.